fbpx
Bron:
Datum: 5 februari 2021
coronapandemie-voordelig-voor-beleggers

Coronapandemie voordelig voor particuliere beleggers

Afgezien van alle negatieve gevolgen van het coronavirus lijkt de pandemie voor particuliere beleggers in de huursector positiever uit te vallen. Onderzoek onder 5.000 leden van de vereniging particuliere beleggers Vastgoed Belang toont aan dat er gedurende 2020 maar liefst 4.500 woningen zijn bijgekomen.

De vereniging meldt dat het gros hiervan afkomstig is vanuit nieuwbouw of door omvorming van kantoren en winkels naar woningen. Ook biedt de toekomst perspectief voor de particuliere beleggers, naar verwachting stijgt het aantal huurwoningen met 1.200 dit jaar en ruim 1.300 in 2022.

Ontstaan nieuwe huurwoningen door opkomst kleine huishoudens

Met een totaal van 750.000 woningen zijn particuliere beleggers na woningcorporaties de grootste aanbieders van huurwoningen. Met name door nieuwbouw en omvorming van panden dragen particuliere beleggers bij aan de uitbreiding van het aanbod aan huurwoningen. Vooral door het aanpassen van de huidige woningvoorraad aan de woonbehoeftes ontstaat er een ruim en gevarieerd aanbod. Denk aan het opsplitsen van woningen of het ‘verkameren’ ervan.

Afgelopen jaar zijn er ongeveer 700 extra woonruimtes ontstaan in de bestaande bouw. Het gevolg hiervan is dat er kleinere leefruimtes ontstaan, echter sluit dit naadloos aan bij de opkomst van kleinere huishoudens in Nederland. Uit onderzoek van het CBS (Lenny Stoeldraijer, 2018) blijkt dat het aandeel eengezinswoningen afgelopen jaren fors aan het stijgen is en dat dit de aankomende jaren ook zal aanhouden. Vanwege deze investering blijven de steden toegankelijker voor starters doordat deze betaalbaar blijven. Bovengenoemde cijfers hebben alleen betrekking op de leden van Vastgoed Belang, het totaal nieuwe huurwoningen ligt daardoor dus zelfs hoger.

coronacrisis-househunting

Benieuwd hoe HouseHunting de coronacrisis doorstaat?

coronacrisis-househunting-nl

Benieuwd hoe HouseHunting de coronacrisis doorstaat?

Problemen verwacht voor regulering vrije huursector

Particuliere beleggers zijn willig hun vermogen te besteden aan de woningmarkt. Deze investering is sterk afhankelijk van de wetgeving en regels die het kabinet en gemeenten stellen. Vastgoed Belang verwacht dat er op dat gebied een probleem gaat ontstaan. Nederland heeft de kleinste vrije verhuurbranche van Europa (7 procent). Slechts 1,5 procent van alle woningen in Nederland bevat een huurprijs boven de 1.000 euro.

Door de overdrachtsbelasting viermaal te verhogen wil het kabinet ervoor zorgen dat investeringen moeilijker rond komen. Het verlagen van de huurprijs en de strikte maximalisatie van stijgingen in de huurprijs lijken welwillend te zijn. Wanneer echter de verlaagde huur onder de stijgende exploitatiekosten uitkomt zal een woning worden verkocht, het aanbod zal dalen en de gemiddelde huurprijs weer verder toenemen.

‘Het kabinet en gemeenten zouden woninginvesteringen moeten stimuleren in plaats van de eenzijdige focus op het herverdelen van de schaarste. Maak de weg vrij voor particuliere langetermijnbeleggers om het huidige probleem bij de wortel aan te pakken: door het tekort van 330.000 woningen in Nederland weg te helpen werken. Dat betekent meer regie van het Rijk op de nieuwbouwopgave en terughoudendheid als het gaat om het zwaarder belasten en reguleren van de vrije huursector’, aldus de vereniging particulier beleggers Vastgoed Belang.

 

Bron: Lenny Stoeldraijer, L. (2018, 18 december). Huishoudensprognose 2018-2060. CBS. https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/51/huishoudensprognose-2018-2060

 

Open chat
Vragen? Wij helpen u graag!
HouseHunting
Hallo 👋,

Heeft u vragen over een van onze diensten? Wij helpen u graag!

Neem direct contact op met een van onze makelaars.

Met vriendelijke groet,
Team HouseHunting