fbpx
Bron:
Datum: 22 april 2020

Corona op de woningmarkt

Corona heeft nog geen grote effecten op de woningmarkt. Dat zegt het Kadaster. Het aantal woningzoekenden dat informatie opvraagt over een woning liep na de bekendmaking van de coronamaatregelen op 12 maart (week 11) in eerste instantie sterk terug, maar het aantal verkopen blijft redelijk gelijk.

Op de dagen waarop het kabinet coronamaatregelen aankondigde, is een schrikreactie te zien in de particuliere aanvraag van woninginformatie. Maar woningkopers lijken in de dagen erna snel over hun schrik heen.

De belangrijkste cijfers op een rij:
Het aantal woningtransacties daalde in week 11 met 64% en in week 13 met 27% ten opzichte van de week ervoor. Deze daling vindt echter al een aantal jaren plaats in deze periode, er zou sprake kunnen zijn van een seizoenseffect. In week 12 was er bovendien een stijging van 44%.
Het aantal mensen dat koopsominformatie opvroeg, daalde specifiek op de dagen na het aankondigen van maatregelen: thuiswerken waar mogelijk voor heel Nederland (12 maart), sluiting horeca en scholen (15 maart) en economische maatregelen (17 maart).
Van week 11 op week 12 daalde het aantal particuliere bezoeken op kadaster.nl sterk, namelijk met 28%. Het veerde daarna weer op.

Bron: Vastgoedactueel