Bron:
Datum: 1 mei 2024
wetswijziging-huurcontracten-voor-bepaalde-tijd

Wetswijziging huurcontracten voor bepaalde tijd

Sinds 2016 hebben verhuurders het recht om huurovereenkomsten voor een bepaalde periode af te sluiten met huurders. Echter, vanaf 1 juli 2024 ondergaat de wetgeving een verandering. Het zal niet langer toegestaan zijn om huurovereenkomsten voor een specifieke duur aan te bieden aan huurders, dit in verband met de invoering van de Wet Vaste Huurcontracten. Niettemin zullen er uitzonderingen zijn die door de wet worden toegestaan.

Uitzonderingsgevallen
Het blijft mogelijk om in specifieke situaties een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan met de huurder. Hieronder worden de 8 gevallen vermeld waarin dit wel is toegestaan:

  • Studenten;
  • Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen;
  • Urgent woningzoekenden;
  • Huurders met wie de verhuurder een zogenaamd tweedekans-contract aangaat: dat zijn huurders waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte en met het nieuwe contract tijdelijk een tweede kans krijgt;
  • Wezen en nabestaanden;
  • Gescheiden ouders;
  • Huurders die werken op de Waddeneiland;
  • Vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen en in afwachting zijn van definitieve huisvesting.

Ingangsdatum en overgang
De Wet Vaste Huurcontracten, inclusief de lijst met uitzonderingen, is gepland om op 1 juli 2024 in werking te treden. Dit is nog niet zeker omdat de behandeling in de Eerste Kamer nog niet helemaal is afgerond. De ingangsdatum van de wet zal naar verwachting op 1 juli 2024 zijn. Deze wet heeft gevolgen voor alle huurovereenkomsten die op of na de ingangsdatum worden afgesloten. Daarom is het cruciaal om de datum te kennen waarop de huurovereenkomst door alle betrokken partijen is ondertekend. Huurovereenkomsten die vóór de ingangsdatum zijn gesloten, zullen niet worden beïnvloed door deze wet.

Overige vormen van tijdelijke verhuur
Er bestaan ook andere mogelijkheden voor het tijdelijke verhuren van je woonruimten. Hieronder worden deze kort beschreven:

  • Tijdelijke verhuur, waarbij de verhuurder na de einddatum zelf in de woning gaat wonen (ook wel diplomatencontract genoemd).
  • Verhuur op basis van de Leegstandwet.
  • Verhuur op basis van een doelgroepencontract. Bij dit type verhuur is er geen einddatum, maar wordt de woning verhuurd aan een bepaalde doelgroep voor zolang de huurder tot die doelgroep behoort. Het bekendste voorbeeld is het campuscontract voor studenten. De andere wettelijke doelgroepen zijn gehandicapten, ouderen, jongeren, promovendi en grote gezinnen.
  • Verhuur naar zijn aard slechts van korte duur. Dit betreft voornamelijk de verhuur van vakantiewoningen.

Bron: Pararius.nl
Meer informatie over inhoud van dit besluit is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Open chat
Vragen over de verhuur van uw woning?
Kies uw gewenste makelaar!
Hallo,

Heeft u een vraag over de verhuur of het beheer van uw woning? Onze makelaars reageren binnen 24u!

Kies uw gewenste makelaar en kom in contact!