Bron:
Datum: 5 augustus 2021

De gemiddelde huurprijs momenteel in jouw provincie

In het tweede kwartaal van dit jaar is de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector ten opzichte van een jaar geleden met 2 procent gedaald. Zo betaalden nieuwe huurders € 16,37 per vierkante meter per maand. Dit bleek uit cijfers van woningplatform Pararius. Het kwartaal is al de vierde op rij waarin een procentuele prijsdaling werd gemeten. In maar liefst 7 van de 12 provincies zijn prijsdalingen gemeten in vergelijking tot vorig jaar.

Prijsdaling in de vijf grote steden
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs vergeleken met het vorige kwartaal van 2021. In Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan vorig jaar.

Sinds Q2 van 2020 dalden de prijzen in Amsterdam. In het 2e kwartaal van dit jaar was de prijsdaling procentueel gezien het hoogst van alle grote steden. Nieuwe huurders betaalden 6,8 procent minder ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt nu op € 21,53.

De gemiddelde huurprijs in Rotterdam daalde met 4,6 procent in vergelijking met vorig jaar. In vergelijking met Amsterdam wordt er altijd nog bijna zes euro minder per vierkante meter betaald. Door de daling ligt de gemiddelde huurprijs per vierkante meter momenteel op € 15,58. Wanneer er gekeken wordt naar Eindhoven (€ 14,13) en Den Haag (€ 16,06) daalden de huurprijzen ook ten opzichte van vorig jaar. Alleen in Utrecht blijft de huurprijs hangen op € 17,81.

Verruiming tijdelijke huurcontracten wordt waarschijnlijk toch geschrapt

Verruiming tijdelijke huurcontracten wordt waarschijnlijk toch geschrapt

Verruiming tijdelijke huurcontracten wordt waarschijnlijk toch geschrapt

Verruiming tijdelijke huurcontracten wordt waarschijnlijk toch geschrapt

Middelgrote steden worden steeds populairder
Jasper de Groot (directeur van Pararius): “Middelgrote steden die zich net buiten de Randstad bevinden zijn in trek. De huurprijzen zijn hier lager maar de verbinding met grote steden als Amsterdam en Utrecht is goed. Huurders die niet bereid zijn om een hoge huurprijs in de Randstad te betalen, willen wel uitwijken naar omliggende steden. Door de toenemende vraag naar huurwoningen in steden als Amersfoort en Almere nemen de huurprijzen van woningen in de vrije sector hier nog toe.”


Provincies
In vergelijking met vorig jaar zijn er in zeven van de twaalf provincies prijsdalingen gemeten. De huurprijzen daalden procentueel het hardst in Zeeland (-8,6%) en Noord-Holland (-5%). De huurprijzen in Drenthe (-2,8%), Zuid-Holland (-2,2%), Groningen (-1,1%), Friesland (-1,1%) en Limburg (-0,9%) zijn ook gedaald.

In de provincies In Noord-Brabant (+1,1%), Gelderland (+3,4%), Overijssel (+3,6%), Utrecht (+4,3%) en Flevoland (+7,4%) zijn de gemiddelde vierkantemeterprijzen wel gestegen. De hoge stijging in Flevoland komt voornamelijk door de stijgende huurprijzen in Lelystad en Almere. In Almere stegen de prijzen met 7,9 procent, in Lelystad stegen de huurprijzen gemiddeld met 12,5 procent ten opzichte van vorig jaar.


De provincies Drenthe en Friesland kennen nog een vierkantemeterprijs van onder de tien euro. In deze provincies betalen nieuwe huurders € 9,88 en € 9,91 per vierkante meter per maand.

Met een vierkantemeterprijs van € 20,07 is de provincie Noord-Holland nog altijd de duurste provincie van Nederland. Deze prijs is vooral terug te leiden naar de duurdere steden zoals Amsterdam en Haarlem. De provincie Utrecht is na Noord-Holland de duurste provincie om te wonen. Hier is de vierkantemeterprijs € 16,69, dat is zo’n 3,5 euro goedkoper dan in Noord-Holland.

Per provincie lopen de huurprijzen altijd nog sterk uiteen. Zo betaal je in Noord-Holland voor een huurwoning van 80 vierkante maandelijks gemiddeld € 1.605,-. In Drenthe betaal je voor een even grote woning zo’n € 790,- per maand. Dat scheelt dus vrijwel de helft.

Alle benoemde cijfers in dit artikel hebben betrekking op:

  • Het aantal op Pararius.nl afgemelde woningen in Q2 van 2021.
  • Vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf € 752,33 per maand).
  • Huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders.

Bron: Pararius (). Huurprijzen in de vrije sector verder gedaald.

Open chat
Vragen over de verhuur van uw woning?
Kies uw gewenste makelaar!
Hallo,

Heeft u een vraag over de verhuur of het beheer van uw woning? Onze makelaars reageren binnen 24u!

Kies uw gewenste makelaar en kom in contact!