Bron:
Datum: 19 oktober 2021
Thumbn-artikel-forse-prijsstijging-eindhoven

Expats keren terug, huurprijzen in Eindhoven fors gestegen

De huurprijzen in Eindhoven zijn afgelopen kwartaal met maar liefst 8,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Woonplatform Pararius  constateert ook een post-corona herstel van de particuliere huurmarkt in de overige vier grote steden.

Uit gegevens van Pararius blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het derde kwartaal van 2021 met 2,5% is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. De afgelopen vier kwartalen zijn de huren in de particuliere huursector juist gedaald door de corona.

Ook in de vier grote steden en Eindhoven is duidelijk herstel zichtbaar, waarbij de lichtstad de absolute winnaar is. Onderstaande grafieken tonen de gemiddelde vierkantemeterprijs en de procentuele huurstijgingen van de huurwoningen in de vrije sector per stad van het afgelopen kwartaal.

 

Expatmarkt draait als nooit tevoren

‘De expatmarkt draait als nooit tevoren en het short stay aanbod dat tijdens covid-19 op de reguliere huurmarkt werd aangeboden verdwijnt weer van de markt omdat ook het toerisme weer op gang komt‘, aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius. ‘Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging.’

Voor het eerst in zes jaar daalden de huurprijzen in het derde kwartaal van 2020. Ook de daaropvolgende kwartalen kenden een procentuele prijsdaling. De komst van covid-19 bleek hiervoor een directe katalysator, onder andere omdat expats wegbleven. De Groot: ‘Vrijgekomen huurwoningen werden minder makkelijk verhuurd, met name in het hogere segment. Om leegstand te voorkomen en woningen alsnog te verhuren, werden huurwoningen aantrekkelijker geprijsd.’

Druk niet snel van de ketel

Een tijdelijk effect meent De Groot: ‘We zien aan de Engelstalige versie van onze website, Pararius.com, dat het aantal contact- en informatieaanvragen van expats enorm is toegenomen. Dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen is niet meer dan logisch.’ Hij verwacht niet dat dit snel zal stoppen. ‘De focus bij de politiek op het vergroten van de sociale voorraad is niet de juiste aanpak om het woningtekort op te lossen’, vertelt de Groot.

 

Bron: vastgoedmarkt

 

Open chat
Vragen over de verhuur van uw woning?
Kies uw gewenste makelaar!
Hallo,

Heeft u een vraag over de verhuur of het beheer van uw woning? Onze makelaars reageren binnen 24u!

Kies uw gewenste makelaar en kom in contact!