Huizen in het duurdere huursegment komen steeds meer leeg te staan. Zo blijkt uit onderzoek van MVGM in samenwerking met Watson + Holmes.
De leegstand in Q3 van 2021 steeg tot 7,6 procent in de grotere steden van Nederland. Â In de centrumgebieden van Rotterdam, Den Haag en Utrecht liep de leegstand nog sneller op, tot 8,1% in het vierde kwartaal van 2020. Rotterdam loopt aan kop, hier steeg de leegstand in het duurdere huursegment het afgelopen jaar met 5,2 procent.
Financiële leegstand
In Amsterdam is de financiële leegstand, oftewel het deel van de totale huurinkomsten dat door leegstand niet kan worden geïncasseerd, over alle huursegmenten vooral de laatste kwartalen flink toegenomen. Dit steeg van 2,8 procent tot 5,2 procent eind vorig jaar. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht loopt het leegstandniveau geleidelijk op.
Mismatch tussen vraag en aanbod
Het woningtekort blijft aanhouden maar de leegstand loopt op, hoe kan dit? Volgens onderzoekers komt dit doordat het aanbod dat in de binnenstedelijke gebieden gecreëerd wordt in het duurdere huursegment valt. De vraag naar woningen is erg groot alleen niet in het dure segment. Een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod op de huurwoningmarkt.
Het duurdere huursegment richt zich op een kleine specifieke groep mensen die veel financiële ruimte hebben en graag in de stad willen wonen. Deze groep is niet groot genoeg om al het aanbod op te nemen. Dit wordt extra gestimuleerd nu ook de toestroom van expats beperkt is.
Hoge mutatiegraad
Naast een beperkte huurgroei kent het hogere huursegment ook een hogere mutatiegraad die de afgelopen kwartalen ook is toegenomen. Huurders in dit segment huren voor korte perioden, doorgaans twee tot vijf jaar. Huurders in het goedkopere segment huren wel tien jaar of meer dezelfde woning.
Vraag naar betaalbare woningen
Door de lage leegstand is er veel vraag naar betaalbare woningen. In Amsterdam is er volgens MVGM en Watson + Holmes helemaal geen leegstand in dit segment, althans voor de objecten in de hoofdstad die voor de benchmark werden gehanteerd. Tot 2019 groeide de maandhuur in alle huursegmenten redelijk gelijk. Sindsdien zijn de maandhuren in het goedkope segment voornamelijk sterk blijven groeien. In de duurdere segmenten is de huurgroei afgezwakt, voornamelijk het segment van 1.250 euro en hoger is afgezwakt. Het plafond in het hoge segment lijkt te zijn bereikt.
Â
Bron: vastgoedmarkt.nl