fbpx
Bron:
Datum: 19 maart 2020

Effecten Corana virus op de woningmarkt

Het is nog onduidelijk hoe de woningmarkt de klappen van de coronacrisis gaat opvangen. Maar dat er klappen zullen vallen, lijkt wel zeker.

Vooralsnog is het te vroeg om te zeggen hoeveel de woningbouw, die het door de stikstofcrisis toch al lastig heeft, hinder gaat ondervinden van de coronamaatregelen. Bouwbedrijven zien buitenlandse bouwvakkers huiswaarts keren. Er worden echter nog geen projecten voor stilgelegd, zegt een woordvoerder van bouwbedrijf BAM. ,,Wij krijgen hier ook vragen over vertrekkend personeel uit het buitenland, maar bouwbedrijven kunnen dit vaak wel oplossen met ander personeel”, zegt Richard Massar, woordvoerder van Bouwend Nederland.

Toch valt het effect van corona op de bouwsector niet te onderschatten, denkt Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. ,,We zien vaak in dit soort crises dat huizenbezitters terughoudend worden met investeringen. Nu even niet die nieuwe erker of zelfs dat nieuwe huis. De bouw staat niet vooraan bij de problemen. Horeca wordt nu harder getroffen, maar bouwers houden rekening met een grotere krimp dan ze al verwachtten.”

‘Even geen nieuwe erker’
Ook verzekeringsplatform Independer ziet dat consumenten die zich op de huizenmarkt begeven met vragen zitten over de effecten van het coronavirus. ,,We horen van enkele klanten dat de taxatie van hun huis is afgezegd’’, zegt Jochum Veerman van Independer. ,,Zonder die taxatie geen hypotheek en zonder hypotheek geen huis, dus de persoonlijke impact kan enorm zijn. Gelukkig is er contact om met helpende instanties een andere taxateur te vinden. Mocht het niet snel genoeg lukken, dan bemiddelen we bij uitstel van het hypotheekproces.”

Bezichtigingen niet ‘verboden’
Makelaarsverenigingen NVM en VBO zijn nog niet streng voor hun leden. ,,We hebben onze leden een mail verstuurd waarin we aanraden zoveel mogelijk de veiligheid in acht te nemen, maar raden ze nog niet aan om bezichtigingen af te zeggen’’, zegt Theo Scholte van de NVM. ,,Ze moeten het per keer bekijken. Die instructie kan de komende dagen misschien nog veranderen.” De NVM Open Huizen Dag die op 28 maart zou plaatsvinden is in ieder geval wél afgelast. Ondertussen komen makelaars met creatieve oplossingen, zoals virtuele bezichtingen.

Hypotheekmarkt
Puur naar het aantal hypotheekaanvragen gekeken, is de invloed van het virus nog beperkt. De laatste twee weken eindigden met ruim 10.000 aanvragen in de top tien van weken met het hoogste aantal hypotheekaanvragen, meldt De Hypotheekshop. Met het ingrijpende besluit om de scholen te sluiten en de plotse inkomensonzekerheid bij sommige consumenten zal dat de komende tijd waarschijnlijk veranderen, waarschuwt de bemiddelaar voor hypotheken voorzichtig.

Bron: vastgoedactueel