Bron:
Datum: 12 november 2021

Geldig energielabel verplicht bij verhuur en verkoop

Sinds 1 november betaal je als een woningeigenaar een fors hogere boete als je woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel. De boete is verhoogd van € 170,- naar € 435.
Ook woningverhuurders zijn verplicht om aan een nieuwe huurder een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar te stellen.

Dit staat in de nieuwe beleidsregel die per 1 november van kracht is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van energielabels. Wanneer een bedrijf de fout ingaat, volgt een boete van € 870 (was € 340).

Hogere boete energielabel moet afschrikken
Verkopers moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Sinds 1 januari 2021 moet een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren.

Het verkrijgen van een vereenvoudigd energielabel kan sinds dit jaar niet meer. Het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

Bron: vastgoedactueel

Open chat
Vragen over de verhuur van uw woning?
Kies uw gewenste makelaar!
Hallo,

Heeft u een vraag over de verhuur of het beheer van uw woning? Onze makelaars reageren binnen 24u!

Kies uw gewenste makelaar en kom in contact!