Bron:
Datum: 26 januari 2022

Huis huren in Utrecht als alleenstaande starter? Onmogelijk?

Een woning huren in de vrije sector is de afgelopen maanden nog nooit zo duur geweest. In de vijf grote steden is huren, met uitzondering van Amsterdam, nergens zo prijzig als in Utrecht, meldt woningplatform Pararius. Is er op het gebied van huren echt nog een kans voor alleenstaande starters? Of is een krappe studio nog de enige optie?

Huurprijzen in Utrecht
Wie een woning in de stad Utrecht wil huren, betaalde eind 2020 zo’n 18,33 euro per vierkante meter per maand. Dat is een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2020. Deze prijs per vierkante meter ligt boven het landelijk gemiddelde van 17,02 euro per maand. Van de vijf grootste steden blijft Amsterdam koploper wat betreft de huurprijzen, maar hier stegen de huurprijzen niet zo hard als in Utrecht.

Expats
Ja, beaamt Rick de Jong, verhuurmakelaar bij HouseHunting Utrecht: precies in het segment van deze woningzoekende is momenteel weinig tot geen aanbod. Het aanbod binnen vrije huursector is beperkt, de vraag is enorm. En wie alleenstaand is, heeft het financieel gezien helemaal zwaar op de huurmarkt. ,,Je wil geen studio, maar een appartement is te duur. Die groep, vaak de startende hbo’ers, hebben een bittere pil te slikken als ze hier een woning willen vinden.”

Wat heeft er het afgelopen jaar, los van een gebrek aan het aantal woningen, voor gezorgd dat de huurprijzen wéér flink zijn gestegen? De Jong: ,,Toen Covid net begon bleven ze weg, maar we hebben in het afgelopen jaar weer héél veel expats in de markt gezien. Omdat zij minder belasting betalen en zich meer kunnen veroorloven liggen de huurprijzen in Utrecht hoger. In het afgelopen jaar kwamen er veel Zuid-Afrikanen naar Utrecht, hoogopgeleiden die hier een veiligere woon- en werkbasis vinden dan in hun thuisland.”

Daarnaast blijft de enorme krapte op de koopmarkt ervoor zorgen dat starters noodgedwongen moeten huren. ,,De groep die eigenlijk hád willen kopen maar dat niet kan, huurt nu. Zij hebben meer te besteden dan een startende hbo’er die slechts kan huren. Zo wordt het voor hen ook weer lastig.” En die situatie zal de komende jaren nog niet veranderen, vermoedt De Jong.

Tip van Rick:
“Als tip zou ik willen meegeven aan jonge starters om ook eens naar co-woonconcepten te kijken. Zelf heb ik een co-woonconcept in een voormalig hotel aan de Oudegracht, dit soort projecten zijn vaak nog wel betaalbaar.”

 

Bron: AD.nl

Open chat
Vragen over de verhuur van uw woning?
Kies uw gewenste makelaar!
Hallo,

Heeft u een vraag over de verhuur of het beheer van uw woning? Onze makelaars reageren binnen 24u!

Kies uw gewenste makelaar en kom in contact!