fbpx
Bron:
Datum: 22 februari 2021
Huurprijzen-in-vrije-sector-dalen-opnieuw

Huurprijzen in vrije sector dalen opnieuw

Een nieuwe huurder betaalde het laatste kwartaal van afgelopen jaar gemiddeld 3,7 procent minder dan hetzelfde kwartaal in 2019. Dit kunnen we concluderen uit cijfers van het woningplatform Pararius. Een soortgelijke situatie werd voor het laatst gemeten in 2012. Onderstaande grafiek weergeeft de procentuele huurprijs groei van de afgelopen jaren.
procentuele-groei-huurprijs-nederland-2020

Vijf grootste steden zijn voorteken voor de rest van Nederland
“Na de crisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde,” zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. De Groot zegt hierover “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerste zichtbaar in de hoofdstad. Beweging in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht zijn vaak een voorteken voor wat er gaat gebeuren in de rest van het land”.

corona pandemie voordeling voor beleggers

Coronapandemie voordelig voor particuliere beleggers

corona pandemie voordeling voor beleggers

Coronapandemie voordelig voor particuliere beleggers

Provincies
De gemiddelde huurprijzen per vierkante meter daalden in 2/3 van alle provincies. De duurste provincie van Nederland is Noord-Holland, dit is te verklaren doordat drie van de vijf duurste steden in deze provincie liggen. Dit zijn Amsterdam (€22,08), Amstelveen (€18,21) en Haarlem (€18,11). Wie wat minder te besteden heeft zal moeten kiezen voor een woning buiten de randstad. Hier ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning onder de €11,-.


Onveranderde situatie op de huurmarkt
Hoewel de huurprijzen dalen blijft de druk op de vrije huursector hoog. Huurwoningen zijn nog steeds erg gewild blijk uit het aantal dagen dat een woning gemiddeld online staat op Pararius.

“De oorzaak van de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod in Nederland is vooral afkomstig vanuit het te grote marktaandeel sociale huurwoningen”, zegt De Groot. De Woonbond vindt dat een komend kabinet nog grotere stappen moet zetten om de betaalbaarheid van het huren in de vrije én de sociale sector te verbeteren en roept op de sociale woningvoorraad nog verder uit te breiden (Woonbond, 2020). Volgens De Groot is dit slechts symptoombestrijding die tot steeds vervelendere bijwerkingen leidt.

Alle benoemde cijfers in dit artikel hebben betrekking op:

  • Het aantal afgemelde woningen in het vierde kwartaal van 2020 op pararius.nl
  • Huurwoningen met huurprijzen vanaf €737,14 per maand. (Vrije sector huurwoningen)
  • Huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders

Bron: Woonbond. (2020, 21 december). Huren kunnen maximaal met 2,4 procent stijgen. https://www.woonbond.nl/nieuws/huren-kunnen-maximaal-24-procent-stijgen

Open chat
Vragen? Wij helpen u graag!
HouseHunting
Hallo 👋,

Heeft u vragen over een van onze diensten? Wij helpen u graag!

Neem direct contact op met een van onze makelaars.

Met vriendelijke groet,
Team HouseHunting